Excel PR ügynökségnél

Excel PR ügynökségnél

Az első hónap egy PR ügynökségnél Excel szemmel

Sziasztok, H.Kata vagyok. Előzőleg írtam  cikket egy médiaügynökségnél töltött gyakornoki pozícióról, most pedig ez a legfrissebb történetem, az Excellel kapcsolatban. Az adatokat, neveket természetesen megváltoztattam a személyiségi és egyéb okok miatt:

PR gyakornok vagyok jelenleg egy elég neves magyar PR ügynökségnél akinek több hazai és nemzetközi ügyfele is van. Munkám során nem egyszer találkoztam  az Excellel, többször is mint gondoltam.


Az első alkalommal egy nemzetközi cég „telefonkönyvét” kellett frissítenem és modernizálnom.
Nem is kell mondanom, hogy 8 db jó nagy Excel tábla volt több ezer névvel. 2 hetem volt rá hogy minden egyes adatot (személyt) felhívjak és leellenőrizem.

Hogy hogyan segítette a munkámat az Excel?  A színek sokat számítottak. Beszíneztem különböző hátérrel a cellákat így meg tudtam különböztetni, hogy kit hívtam kit nem, mik az új adatok stb. A betűszín változtatással  és a háttérváltoztatással valamint egy megjegyzés rovat beszúrásával másfél hét alatt lefuttattam a listát.

Fontos volt még használni a tipikus ctrl+C és ctrl+V (másolás, beillesztés) valamint a ctrl+F betűparancsot (keresés) is. Ezek kicsi dolgok, de ha megjegyzi az ember a sok kicsi sokra megy alapon,  perceket tud vele az ember spórolni (és nem mellesleg a kollégák is felfigyelnek rá).

PR Excel szakértő

Miután észrevették hogy nem vagyok amatőr az Excelbe (persze nem tudták, hogy az vagyok). Már tőlem kérdezgették:

  1. Hogyan kell cellasort rögzíteni?
  2. Hogyan kell eltüntetni oszlopokat?
  3. Hogyan raksz össze két cellát?

Válaszok:

  1. Cellasor rögzítése-> Nézet- > Panelek rögzítése és ott kiválasztod amit szeretnél.:) Gábor adott ehhez egy nagyon jó ötletet.! Ha nem az első sort hanem az első két vagy több sort akarod rögzíteni akkor rá kell klikkelni bal oldalt arra a számra ( sorra) ami felett rögzíteni akarunk. Ez után ugyanezt a műveletet kell végrehajtani és végül a cellasor rögzítésére kell ráklikkelni! (Én evvel nagy sikert arattam a munkahelyemen!)
  2. Jelöld ki az oszlopot amit elakarsz tüntetni. Jobb klikk utána alulról a második „elrejtés” ha elő akarjuk hozni akkor ugyanez a procedúra csak „felfedés ” fül és húzogasd az oszlopot így előjön az elrejtett oszlop.
  3. Kezdőlap-> cellaegyesítés fülecske TIPP: ha túl hosszú a szöveg és beakarod egy kicsi cellába rakni úgy hogy látszódjon a szöveg akkor nyomj rá még a felette levő „sortöréssel több sorba” fülre .

Ezek után még sorolhatnám hogy mennyi előnyöm származott abból hogy tudtam ezeket. Valamint itt nem csak az előnyökre hanem arra is gondoltam, hogy nem „égtem be” a munkaadómnál és nem kellett megmutatnia mindent így azt is látta hogy önállóan tudok dolgozni az Excellel.

Nektek mi a véleményetek?  Volt már úgy hogy a munkátok során örültetek volna ha kicsit jobban ismeritek az Excelt mert kínos szituációba kerültetek? Meséljétek el Exceles történeteiteket! 🙂

Kata