Excel állásinterjú

Excel tipp állásinterjúra

5 hasznos tipp, ha állásinterjúra megyünk, ahol követelmény az excel ismeret:

  1. Soha ne mondjuk azt, hogy ismerjük az excelt, ha nem ismerünk jó pár függvényt. Ahol külön kérik az excel tudást, ott annyira értenek hozzá, hogy egy egyszerű függvény nevének megkérdezésével, anélkül, hogy a gyakorlatban is meg kelljen mutatni, máris kiderítik, hogy milyen a viszony az Excel és a leendő munkatárs között.
  2. Tanuljuk meg minden függvénynek (már amit ismerünk) a magyar és angol nevét is, nem egy nagy dolog, de viszont profin hangzik, ha mindkettő nyelven tudjuk a neveket. Van cég ahol a magyar és van ahol az angol Office van hivatalosan feltelepítve, és nem biztos, hogy az interjúztatók ismerik a másik változat nevét. Például az egyik legfontosabb függvény, a VLOOKUP ami magyar változatban FKERES függvényként szerepel.
  3. Az is nagyon jó benyomást tesz az interjún, ha egy feladatra több megoldást is adunk. Ha feltesznek egy általános kérdés, hogy nyerünk ki egy fajta adatot egy nagyobb adathalmazból, akkor kapásból rávághatjuk, hogy szűrő használatával, FKERES függvénnyel vagy PIVOT TÁBLA segítségével. És ezek után ha el is tudjuk magyarázni mindhárom működését, azt hiszem meg is nyertük az interjú ezen részét.
  4. Érdemes otthon is foglalkozni az excellel, ha a jelenlegi munkánknál nem kell, mert ha megkérdezik, hogy használt-e már excelt, akkor nyugodt szívvel válaszolhatjuk, hogy igen, otthon. Excel táblában vezetem a családi kasszát, ahol nyomon tudom követni, hogy mennyi is volt a kiadás, bevétel. Ez nemcsak arra jó, hogy lássák az excel tudásunkat, hanem plusz pontot jelent precizitás terén is.  Ki ne néznél jó szemmel, hogy otthon is fontos számunkra a precizitás.
  5. Tanuljunk meg pár egyszerű cellakezelési módszert, illetve billentyű parancsot. Ha esetleg élőben kell megmutatni a tudásunk, elájulhatnak a géppuska kéztől.
Ha tanácsra van szükséged, mert interjúra készülsz, nyugodtan keress Skype-on vagy emailben. Addig is egy kis videó a gyors cellák közötti mozgásról:

Megjegyzések