Excel feltételes formázás

Excel feltételes formázás

Károly kérdésére egy lehetséges megoldást közlök az excel feltételes formázás használatával kapcsolatban.

Károly kérdése a következő volt:

“Kedves Gábor.

Csináltam egy naptárt Excelben de megakadtam. A “feltételes formázás képlettel” formázást szeretném alkalmazni a Vasárnap és a Szombat megjelenítésére. ahol egy oszlopban van a dátum, Dátum formátumra formázva Pl. 2013.10.10 , megjelenítve csak a nap nevének rövidítése. H, K, stb.

Tehát azt szeretném elérni, hogy a Vasárnap piros, míg a Szombat zöld színnel jelenjen meg, vagyis milyen képlettel oldhatom ezt meg?

A választ előre is köszönöm: Üdv Károly”

Az értékek megjelenítése eltér a cella tartalmától. Ez alatt azt értem, hogy a fenti példa szerint, persze ha jól értelmeztem, a cella formátuma dátum plusz hozzá van fűzve a napok neve is. Tehát ha a cellába beírjuk a következő adatot: 2013/12/05, akkor a cella beállítástól függően ezt fogja megjeleníteni: 2013. december 05 cs. Ettől függetlenül az érték az 2013/12/05. Tehát ha akarjuk használni az excel feltételes formázás -át, akkor nem fogjuk tudni, hisz nem pontosan az jelenik meg amit beírunk. Ezért ezt csak úgy tudjuk megoldani, ha a napot külön vesszük.

Például:

Legyen az A2 cellában a dátum. A B2 celáába pedig rakjuk be a napot a következő függvénnyel: weekday (hét.napja) Ez akkor megjeleníti számmal a napot, tehát ha csütörtök, akkor 04-et. Ahhoz hogy ez szövegként jelenjen meg, tehát ne 04, hanem csütörtök, át kell formázni a text (szöveg) függvénnyel. Tehát a képlet a következő lesz a B2 cellában: =TEXT(WEEKDAY(A2;2);”nnnn”), vagy magyar excelnél: =SZÖVEG(HÉT.NAPJA(A2;2);”nnnn”)

napok megjelenítése függvénnyel

 

Ezekután már tudjuk használni a feltételes formázást a B oszlopra. Kijelöljük a B oszlopot, valahogy így:

oszlop kijelölése a feltételes formázás előtt

 

Utána pedig beállítjuk a feltételes formázást a következő képpen:

excel feltételes formázás  excel feltételes formázás beállításai

 

Jelenleg csak angol nyelvű excelhez férek hozzá, de ugyanott találhatóak a menüpontok a magyar nyelvű excelnél is, természetesen magyarul 🙂

Amennyiben ennek megfelelően hozzáadtunk egy szabályt a feltételes formázásnál, akkor jöhet a következő szabály is. Tehát ha a szombathoz megkreáltuk a megfelelő megjelenítést, egyszerűen megint készítünk egy új szabályt a vasárnap részére is.

Amennyiben nem egyértelmű amit most leírtam, akkor nyugodtan tegyétek fel kérdéseteket emailben vagy skype-on keresztül. Skype-on a ganagy75 néven megtaláltok.

Üdv.: Gábor

Megjegyzések

 • nyiroolivia
  Válasz

  Kedves Gábor!

  Problémában vagyok. Már két napja próbálom megoldani ezt a feladatot, de nem tudom. Illetve megoldottam kicsit másképp, de úgy nem tudom megcsinálni a szombat vasárnap beszínezését, mert nem szövegnek veszi az excel.
  Ott akadtam el, hogy a hét.napja függvénnyel megvannak a számok a dátumokból, de nem tudom átváltoztatni szöveggé. Csak úgy sikerült, hogy a számok menüben kiválasztottam a további számformátumokat, és ott az egyénit, majd beírtam a formátumkódhoz az “nnnn”-t. De ezzel a megoldással nem festi utána át a szombatot és a vasárnapot, gondolom azért nem, mert nem szövegként értelmezi.
  Mit rontok el? Hogyan kell a szöveg függvényt használni?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Olívia

  • Gabor

   Kedves Olívia,

   Sokat segítene, ha elküldené a file-t, amiben dolgozott. Átnézem, és megmondom, hogy hol van a hiba. Az oktatas email címre küldje. Köszönöm!

   Üdv.: Gábor

  • lknausz

   Kedves Olívia!

   A dátum alapján megjeleníteni a hét napját szövegesen, szerintem elégséges a SZÖVEG függvény (angolban TEXT).
   Tételezzük fel, hogy az A1 cellában van a dátum, akkor a következő lesz a függvény:
   =SZÖVEG(A1;”nnnn”) Ez biztosan szöveg formátumban fogja megjeleníteni a napot, amit könnyedén tud színezni feltételes formázással. A színezést, feltételes formázással egy lépésben is megoldhatja és akkor nem kell segéd oszlopot létrehozni.
   Szívesen segítek: címem>> lknausz@gmail.com

   Üdv: Lajos

   • Gabor

    Kedves Lajos,

    Köszönöm, hogy leegyszerűsítette a képletet 🙂
    Valóban, a HÉT.NAPJA függvény felesleges, hisz a SZÖVEG függvény a teljes dátumból is ugyan azt az eredményt adja.
    Illetve természetesen a képletet be is lehet írni a feltételes formázáshoz, így igaz az is, hogy kihagyható a segéd oszlop használata. Ebből is látszik, hogy egy feladatra nagyon sokszor létezik többféle megoldás is, van bonyolultabb, egyszerűbb. A segéd oszlop alkalmazását, azért tettem bele, hogy akinek nem annyira megy még az excel, az is megértse, hogy a feltételes formázásnál mi alapján adjuk meg a feltételt, egy egyszerű érték összehasonlítással. Oda ezért nem akartam magát a képletet beírni.

    Köszönöm az észrevételét!

    Üdv.: Gábor