Hogyan készítsünk egyszerű játékot Excelben a gyermekünknek

Egyszerű játékot Excelben?

Éppen azon gondolkodtam, hogy mire is lehet használni az Excelt a munkán és a sok sok számításon kívül. Ekkor felrémlett előttem, hogy a mai gyerekek már olyan jól bánnak a számítógéppel, és mennyire nem lesz kérdés már egy állásinterjún, az ő idejükben, hogy mennyire tudja kezelni a számítógépet. Az én kislányom már 3 évesen eljátszogatott egyszerű kis játékokkal, vagyis az egeret megtanulta hamar kezelni. Illetve egy számítógép bekapcsolása, kikapcsolása menüből már akkor sem okozott gondot. Viszont ebből kifolyólag figyelni kell nagyon, hogy mi az amit megengedünk nekik, hogy használjanak, és mi az amit nem. Mert köztudott, hogy sok olyan játék és tartalom lehet a számítógépen, ami egyáltalán nem gyereknek való. Milyen jó lenne, ha egy szülő kitalálna játékot a kislányának, kisfiának és azzal nyugodtan játszhatna. Persze ehhez elég komoly szakmai felkészültség kell. Program nyelvek ismeret, nem árt valamennyi művészi tehetség sem hozzá. Sok ötlet született a fejembe, hogy milyen játékot készítsek a kislányomnak, de mindig abba botlottam, hogy annyira bonyolult lett volna az elkészítése, és időm pedig nem sok, hogy abbamaradt ötlet szinten. Gondoltam, hogy akkor az Excelben készítek valamit makró szinten, és azzal is el lehet ütni az időt a gyereknek, ha éppen rossz idő van kint a szabadban. De amit meg szeretnék oldani, az elég hosszadalmas és nehezen kivitelezhető, és az eredmény se túl jó. De hát ne is várjunk csodákat, hisz az Excelt nem erre találták ki 🙂 . Ekkor ötlött fel bennem, hogy olyan egyszerű dolgot kell alkotni, ami leköti a gyereket is, és a szülőnek is örömet okoz, hogy az általa kitalált dologgal "tanítja" illetve készíti fel a gyermekét a jövőre. Hisz mindenki szeret alkotni és látni, hogy annak van is eredménye. Ami pedig még fontosabb, hogy olyan dolgot alkotni, ami könnyedén megy. Nem veszi el az ember kedvét az esetleges buktatók sora. Első körben két nagyon egyszerű játék jutott eszembe. Az egyik egy labirintus:
Egyszerű játékot Excelben 1. kép

Excel labirintus

a másik pedig egy kirakós játék:
Egyszerű játékot Excelben 2. kép

Excel puzzle

Senki ne gondoljon bonyolult dologra. Nagyon nagyon egyszerű az elkészítésük. Ha valaki valamilyen automatizált, makrózott, magától létrejövő dologra gondol, akkor azt felejtse el. Egyszerű módszerekkel létrehozott (keretezés, háttérkép beállítás, stb...) játékról van szó, de mégis gondolkodtató, és nem utolsó sorban a gyermekkel is megismertet egy két funkciót az Excelben. Hamarosan kész lesz a teljes leírás hozzá, ami alapján bárki el tudja készíteni a maga labirintusát és kirakóját.

Ezúton pedig megkérem az érdeklődőket és jófej szülőket, hogy ha van ehhez hasonló egyszerű játék ötlet, amit bárki egy alap tudással létre tud hozni, akkor küldjék el és én közzéteszem mindenki számára a szerző nevével együtt.

Utolsó mondatnak csak annyit:

Hajrá Anyukák és Apukák! 🙂

Megjegyzések