10 kidolgozott Excel feladat álláskeresőknek

Megjelent a 10 kidolgozott Excel feladat álláskeresőknek című könyv. Bővebben a lenti gombra kattintva olvashatsz róla.

Érdekel…


10 kidolgozott Excel feladat álláskeresőknek első borító10-kidolgozott-Excel-feladat-allaskeresoknek-hatso

Ha Excel akkor alapvető, hogy a cégek leginkább a pivot azaz a kimutatás készítés részére gondolnak. A legtöbb cég erre használja az Excel készletét leginkább. A mezőgazdasági cégek ilyen kimutatásokban kezelik a mennyiséget, minőséget, típus fajtákat, időbeosztásokat és ezeket variálják. De ezt a sémát ráhúzhatjuk több ezer cégre is akár. Legyen szó egy kis ruhaboltról vagy egy multinacionális szállodaláncról.  Így ha elmegyünk egy állásinterjúra leginkább a pivot ismereteket kérik tőlünk. De mi is a pivot és hogyan tudjuk felhasználni a legtöbbféleképpen? Hogyan tudjuk finomítani az Excel és ezáltal a pivot ismereteinket, hogy gyakorolhassunk az állásinterjúra?

 

Pivot egy cég használatában:

A kimutatatás készítés nem olyan nehéz mint aminek tűnik. Inkább egy játéknak tűnik ahol a megfelelő értékeket kell behúzni a megfelelő cellákba. Nézzünk például egy nagyon általános céget, mondjuk egy nagy élelmiszer láncot.  Az Excel adatbázisban megvan adva egy termék neve, kódja, ára, db száma, lejárat dátuma, termék boltjának helye stb… Ha megvan ez a hatalmas táblázat ami több ezer adatot tartalmaz nagyon nehéz kiválasztani hogy mondjuk a Szegedi telephelyen több kiflit adtak el mint Budapesten. Ezért használjuk a kimutatást azaz a pivotot. Kijelöljük a megfelelő területet, vagy az egész táblát. Van külön a bal felső sarokban egy kimutatás (angol verziónál pivot) fülecske, ha erre rákattintunk megjelenik egy teljesen új táblázatkezelő felület. Ez után az új felületen jobb oldalon van a mi kis „játék felület”-ünk. benne vannak a kijelölt értékeink nevekkel (figyeljünk oda a kijelölésnél hogy benne legyenek az oszlopok nevei) ez után már csak az alsó kis kockák valamelyikébe kell beilleszteni az értékeket tetszőlegesen.pivot Attól függően mit akarunk kiválasztani. El sem lehet rontani mert ha nem jó helyre tettük kivehetjük átrakhatjuk cserélhetjük stb. A jobb oldalon pedig megjelenik a kiválasztott táblázat ahonnan leolvashatjuk az összesített, rész értékeket egyaránt. Készíthetünk diagramot vagy bármit ha kell bemutatót készíteni a kimutatásról hogy jobban látszódjon a végeredmény. Így könnyen megtudhatjuk hogy melyik telephelyen miből fogyott a legtöbb a legkevesebb, hova kell újabb szállítmány, stb. A cégek hatalmas hasznát veszik ennek ezért is kérik mint alapvető dolgot az állásinterjún.

Az alábbi videóban látható, hogyan is készül egy pivot tábla.

Pivot és az állásinterjú:

Hogyan tudnánk leellenőrizni az Excel azon belül is a pivot ismeretünket? Én több állásinterjún is tapasztaltam ezeket. Ha élesben kapjuk akkor nem kapunk nagy táblázatot max 50 sor hogy ne zavarodjunk bele. De a kimutatás tiszta és egyértelmű legyen, és ilyenkor általában kérnek diagramot is. Persze még néhány: szum, szumha, fkeres, …stb függvényt és formázást is. Vagy amivel még én találkoztam az e-mailes tesztfeladat. Nagyjából 2 nap alatt meg kell oldani egy összetett Excel teszt feladatot. Itt viszont sokkal nehezebb és becsapósabb feladatok vannak. Itt már egy nagy táblázatból kell dolgoznunk. Ilyenkor a leggyakoribb kérdések lehetnek egy adott termék vagy termékkör teljes kimutatása ár/db vagy telephely/ db egyéb extra kérésekkel. Cikkszámból hány db termék található? stb. De hogyan tudunk ezekre gyakorolni?

Itt van néhány tipikus Exceles tesztfeladat:
 http://Excelegyszeruen.hu/allas-interju-Excel-felveteli-feladat/
És egy történet az Exceles állásinterjúval kapcsolatban:
http://Excelegyszeruen.hu/online-marketing-gyakornok-mediaugynoksegnel/

Pivot a hétköznapokban:

Pivot tábla kimutatás

A legegyszerűbb kimutatás gyakorlás ha elkészítünk magunknak otthon egy kimutatást. Pl.: a rezsiről, bevásárlásról, a pénztakarékosságról, kalóriatáblázatról, most hogy hamarosan iskolakezdés a gyerekek tankönyv íróeszköz egyéb tanulóeszközeiről és árairól, a nyaralás költségvetéséről stb. Ez nem hogy gyakorlatot ad a pivot ismeretekhez de sokkal átláthatóbbá is teszi a mindennapi élet ügyes bajos dolgaival való egyensúlyt.És nem kis valószínűséggel pénzt tudunk spórolni, úgy hogy átláthatóbbá tudjuk tenni a költségvetéseket, kiadásokat.
A honlap pivottal foglalkozó része pont egy gázóraállás pivot ismeretét mutatja be így tud egy kis segítséget adni hogyan kezdjük el. De igazából maga a táblázat készítés saját egyéni stílusunktól függ leginkább csak legyen hozzá elég türelmünk hogy beírogassuk az értékeket. 🙂

 

Kata